Detail Archief Delft

Detail Archief Delft


Archiefnummer: 554
Archiefnaam: Stichting Molen de Roos
Periode: (1926) 1984-1994
Omvang: 0.12 m.
Inventaris:Plaatsingslijst van het archief van de Stichting Molen de Roos, (1926) 1984-1994

Archiefvormer: Stichting Molen de Roos

  •  Inleiding
    • STICHTING MOLEN DE ROOS

       

       

      Stichting Molen de Roos is opgericht op 10 april 1986 met als doel geld in te zamelen voor de restauratie van en het vormen van een onderhoudsfonds voor molen De Roos.

       

      Al twee jaar stond de molen zonder gevlucht. De voeghouten verkeerden in een dermate slechte staat dat onttakeling onvermijdelijk was. Al eerder was na een uitgebreide inspectie duidelijk geworden, dat een grondige opknapbeurt van de enige in Delft nog overgebleven molen noodzakelijk was.

       

      Nu was het in 1986 nog zo dat, als het Rijk een deel van de restauratiekosten voor zijn rekening nam, dit bij projecten als molen De Roos 80% was. De provincie nam dan 15% voor haar rekening. Blijft over 5% voor de eigenaar.

       

      Voor de eigenaar, de Vereniging "De Hollandsche Molen" te Amsterdam, die nog elf andere molens in Nederland in eigendom heeft, was het echter nauwelijks mogelijk dat geld (alleen) op te brengen.

       

      De onttakeling van de molen was echter veel Delftenaren een doorn in het oog en spoedig gingen er stemmen op een actie voor restauratie van de molen te starten. Dat heeft geleid tot oprichting van de Stichting Molen de Roos.

       

      Veel tegenslagen hebben de vereniging en de stichting moeten doorstaan en veel moeilijk­heden hebben ze moeten overwinnen. Zo werd in die tijd de Rijksregeling Restauratie Monumenten geheel herzien, hetgeen veel onduidelijkheden en onzekerheden heeft geschapen en de tenuitvoerlegging van de restauratie enorm heeft vertraagd, hetgeen de zaak als maar duurder maakte.

       

      Als zeer positief ervaren was het recht zetten van de molen. De ronde bovenbouw werd van de zeskante onderbouw losgemaakt en opgevijzeld, aan een kant zelfs meer dan een halve meter. Een unieke operatie, die tot nog toe in Nederland niet is verricht.

       

      In 1990 was de restauratie voltooid. Op 28 september werd de molen door Z.K.H. Prins Claus in bedrijf gesteld.

      Toen was ook het doel van de stichting bereikt. Het ontbrekende gedeelte van de kosten (5%) was bijeengegaard en voor het onderhoudsfonds was een stevige bodem gecreëerd, dat echter wel op peil gehouden moet worden. Het nieuwe doel van de stichting.

  •  Hele toegang