Detail Archief Delft

Detail Archief Delft


Archiefnummer: 650
Archiefnaam: Belangenraad buitenlandse werknemers, later Belangenraad migranten
Periode: 1978-1991
Omvang: 1.5 m.
Inventaris:Inventaris van het archief van de Belangenraad voor buitenlandse werknemers/migranten, later Belangenraad migranten, 1978-1991

Archiefvormer: Belangenraad buitenlandse werknemers

Archiefvormer: Belangenraad migranten

  •  Inleiding
    • Archief van de Belangenraad voor buitenlandse werknemers/Migranten, 1978-1991.

       

      Inleiding

       

      Op 30 maart 1978 werd door de Gemeenteraad de Raad ter behartiging van de belangen van buitenlandse werknemers ingesteld, een commissie ex artikel 61 Gemeentewet.

       

      Naast raadsleden en ambtenaren werden in de raad leden namens vier groepen buitenlanders ook leden benoemd (Marokkanen, Turken, Italianen en Spanjaarden).

       

      Doel was de problemen van de buitenlandse werknemers op het gebied van huisvesting, onderwijs en sociaal-cultureel werk als collectieve problemen aan de Gemeenteraad te kunnen voorleggen.

       

      Het reglement werd op 17 mei 1983 veranderd en de naam gewijzigd in Belangenraad Migranten. Nu werden ook de Surinamers en Antillianen samen als een groep toegelaten. De afgevaardigden van de groepen werden nog binnen de groepen zelf gekozen.

       

      Op 12 september 1985 volgde er een ingrijpende wijziging. Tien leden van de raad kunnen dan via rechtstreekse verkiezingen, gelijk met de gemeenteraadsverkiezing, worden gekozen. Op 4 december 1985 werd er een verkiezing georganiseerd.

       

      Het doek viel voor de raad op 31 januari 1991. Een “open gemeentelijk  platvorm” nam de taak over.

       

      De omvang van het archief is 1,35 m’.

  •  Hele toegang