Detail Archief Delft

Detail Archief Delft


Archiefnummer: 882
Archiefnaam: Delftse Studentenvereniging Nieuwe Delft
Periode: 1960-2005
Omvang: 3.84.25 m.

Voorwaarden voor raadpleging:
inv nrs 2-27, 33, 36-60, 68-71, 78, 82-95, 98-101, 104, 111, 113, 115-118, 120, 122, 124-5, 127, 129-131, 135-6, 139, 142-4, 148-9, 152-3: openbaar vanaf 50 jaar na datum laatste stuk.
Inventaris:Inventaris van het archief van de Delftse Studentenvereniging Nieuwe Delft, 1960-2005

  •  Inleiding
    • Delftse Studentenvereniging Nieuwe Delft 1960-2005

       

      Delftse Studentenvereniging (DSV) Nieuwe Delft

      De DSV Nieuwe Delft is opgericht op 27 oktober 1960 met als doel een echte gezelligheidsvereniging te zijn voor die studenten die zich niet aangetrokken voelen tot een corporale studentenvereniging zoals het Delftsch Studenten Corps (DSC). Inmiddels zijn niet alleen de studenten van de Technische Universiteit welkom als lid, maar ook de studenten van de HBO-opleiding InHolland.

       

      DSV Nieuwe Delft kent geen jaarclubs en geen ontgroening. Wel is er een kennismakingsweek met kamperen onder leiding van ouderejaars en een verplichte kennismakingstijd (KMT) als kandidaat-lid, gevolgd door inauguratie. Bindend element voor de leden is de gezamenlijke maaltijd op sociëteit De Bolk. Deze wordt dagelijks verstrekt door DSS De Bolk, de ondervereniging waarvan alle leden automatisch lid zijn. Verplichtingen zijn de contributie betalen en één keer per maand een taak doen zoals koken, corveeën of achter de bar staan. Daarnaast staan ontspanning en ontwikkeling centraal door deelname aan georganiseerde activiteiten.

       

      De vereniging ontvangt subsidie van de overheid en de Technische Universiteit naar rato. De onderverenigingen ontvangen financiële steun van het eigen bestuur, de overheid en de universiteit. Daarnaast worden voor activiteiten ad hoc subsidies aangevraagd en wordt sponsoring geworven. Een officieel jaarverslag moet bijdragen aan de verantwoording naar buiten. Via het officiële orgaan Grim Gram en via de eigen website www.debolk.nl zorgt zij voor verspreiding van informatie over het reilen en zeilen van de vereniging.

       

      DSV Nieuwe Delft is een kleine actieve studentenvereniging, het ledenaantal schommelt rond de 120. Sociëteit De Bolk ligt vlakbij het station en het stadscentrum: Buitenwatersloot 1-3, 2613 TA Delft (015-2126012). Het sociëteitshuis De Bolk biedt bovendien huisvesting aan een 25-tal studenten.

       

      Rationeel Statistische Beleggings Groep (RBSG) Dagobert 1963-1973, 1978-1979

      Opgericht in maart 1963 als zelfstandige ondervereniging naar voorbeeld van de Rotterdamse Beleggingsclub “1960”. De laatste bijeenkomst was op 25 november 1970. De laatste correspondentie is gedateerd in 1973. De deelnemers legden sommen geld in en ontvingen daarvoor participatiebewijzen. Enkele daarvan zijn in het archief aanwezig. Op 16 november 1978 vindt een heroprichting plaats. Deze is van korte duur, de RBSG wordt opgeheven 4 december 1979.

       

      Nieuwe Delftse Studenten Amateur Foto Vereniging Knipoog (NDSAFV) 1961-1986

      Opgericht in 1961 als ondervereniging met als doel de inrichting en instandhouden van een doka voor leden, het voordelig verschaffen van chemicaliën en papier goedkoop en het maken van reportages van merkwaardige gebeurtenissen tegen winstgevende prijzen. De vereniging heeft het verenigingsleven en de leden in beeld gebracht.

       

      Nieuwe Delftse Studenten Sport Vereniging Phidippides (NDSSV) 1963-2001

      Opgericht in 1963 als ondervereniging voor sportbeoefening. Dit betrof voornamelijk  zaalvoetbal. Helaas verliep de belangstelling en vond er geen deelname meer plaats aan de training en de competitie en was er geen bestuur meer. In 1987 werd de ondervereniging heropgericht vanwege de initiatieven van de volleybalafdeling. Communicatie vond plaats via de periodiek Phidippides Nieuws.

      Vermeldingswaard is de complete weergave van de organisatie van de poging in 1984 om het werelduurrecord zaalvoetbalmarathon op 35 uur te brengen. Het succes is neergelegd in een afschrift van een notarieel proces-verbaal. Van sponsoren en subsidiegevers is melding gemaakt.

       

      Nieuwe Delftse Studenten Zeilvereniging Harpyia (NDSZV) 1960-2001

      Opgericht in 1960 als zeilondervereniging. Harpyia heeft een wisselend aantal boten in bezit die ter beschikking staan van de leden van DSV Nieuwe Delft en sinds 1998 ook van buitenleden van de zeilvereniging. In 1978 heeft Harpyia de botter BU130 Trui ondergebracht in een zelfstandige stichting. 

      Harpyia is belast met het onderhoud van de schepen en het opleiden en enthousiast maken van nieuwe mensen. Er wordt gevaren op de op de binnenwateren rondom Delft. Tijdens de kennismakingsweek (OWEE) worden de boten ingezet voor kennismaking met de vereniging en met elkaar.

       

      Stichting tot Behoud van de BU130 (Trui) 1978-2005

      Opgericht door Harpyia, de zeilvereniging van DSV Nieuwe Delft, om het reilen en zeilen van het schip financieel onafhankelijk te maken van haar moedervereniging. Harpyia heeft de boot Trui (daterend uit 1875) in 1965 gekocht. De stichting wordt bestuurd door leden van DSV Nieuwe Delft.  Het bestuur is verantwoordelijk voor het onderhoud, voortbestaan en varend houden van de Trui. Zij heeft de verantwoordelijkheid voor het varen met het schip en de opleiding overgedragen aan het schipperscollectief. Vaartochten worden bijgehouden in logboeken. In het mededelingenblad BU130lletin worden mededelingen en verslagen gepubliceerd.

       

      Vereniging Vrienden van Trui 1983-1986

      De Vriendenvereniging heeft als hoofdtaak de promotie van de botter BU130 en de betrokkenheid tussen haar leden en de botter levend houden. De vereniging is opgericht op 9 februari 1983 en heropgericht in maart 2002. Onder haar verantwoordelijkheid vallen het uitgeven van de periodiek Bulletalie, sponsorcontacten en de aanlevering en verkoop van promotiemateriaal. De contributiebetalende leden zijn studenten en niet studenten.

       

      Geschiedenis van het archiefbeheer

      Het archiefbeheer is door de jaarlijks wisselende studentenpopulatie niet consequent gevoerd. Vanaf de oprichting voerden sociëteit- en verenigingsbestuur een eigen administratie. In de stukken is dit niet altijd duidelijk te onderscheiden. Na 1970 is er één bestuur en één administratie.

       

      De activiteiten van de verschillende onderverenigingen liepen in de jaren ’70 sterk terug. Inmiddels zijn een aantal van de onderverenigingen definitief opgeheven. De vaste commissies variëren door de tijd in aantal, omvang en ontplooide activiteiten. Naamwisselingen van commissies hebben veelvuldig plaatsgehad. De wisselende activiteitengroepjes zijn niet als volwaardige commissies beschouwd vanwege het incidentele karakter. Wat betreft de administratie is geen duidelijk beleid gevoerd en bevinden vele stukken betreffende commissies en activiteiten zich in de correspondentie van het bestuur.

       

      Verwerving door het Gemeentearchief Delft

      Het archief is door de secretaris van DSV Nieuwe Delft in mei 2009 in bewaarneming overgedragen aan het Gemeentearchief Delft. Het archief zelf is een aanvulling op de collectie van reeds overgebrachte archieven bij het Gemeentearchief Delft van Delftse studentenverenigingen en –instellingen.

       

      Inhoud en structuur van het archief

      Het archief bevat de stukken van het bestuur van de DSV Nieuwe Delft, haar commissies en onderverenigingen. Het bestuur bestaat uit een president, secretaris, thesaurier, commissaris bar en sociëteit en een maaltijdcommissie. Tot 1970 was er nog een apart bestuur voor de sociëteit en overlapten de functies en personen. Dit is terug te zien in de verknoopte administratie en archivering van het bestuur. De boekhouding van de bar en de maaltijdcommissie zijn in de grootboeken opgenomen. De overige commissies tonen een zeer wisselende mate van activiteit en een summiere eigen archiefvorming. Zij legden over het algemeen (mondeling) verantwoording af aan het bestuur en dit werd opgenomen in de notulen. Daarnaast zijn er een aantal al of niet slapende of opgeheven onderverenigingen. De zeilondervereniging heeft een redelijke administratie gevoerd. De administratie van de botter Trui is overgenomen door de in 1978 opgerichte stichting waarin de botter is ondergebracht.

       

      Het archief bevat een grote collectie beeldmateriaal en een geluidsopname, gedeponeerd bij de afdeling Beeld en Geluid.

       

      Selectie en vernietiging

      Niet opgenomen zijn: knipselarchieven; receptieboeken van lustra en activiteiten; kasboeken van dagelijkse handelingen en weekstaten; stukken betreffende huisvesting; dokahandboek; vergunningen, verordeningen en biercontracten; debiteurenadministratie van verhuur sociëteit en afrekening borrels; recepten en lijsten cassettebandjes; huurovereenkomsten, rekeningen en verzekeringszaken Trui.

      Alle stukken die niet zijn opgenomen zijn vastgelegd in een afstotingslijst en ter beoordeling voorgelegd aan de secretaris van DSV Nieuwe Delft.

       

      In de toekomst worden aanvullingen op het archief verwacht.

       

      Openbaarheid en aanwijzing voor raadpleging

      Alle archiefbescheiden beschreven in deze inventaris zijn volledig openbaar.

       

      Bouwtekeningen, grafische ontwerpen, beeld- en geluidmateriaal zijn beschikbaar via de afdeling Beeld en Geluid van het Gemeentearchief Delft. Via deze afdeling zijn ook de digitale bestanden beschikbaar van een 3,5 inch diskette. (nadere aanduiding volgt)

       

      Verantwoording van de bewerking en inventarisatie

      De te bewerken archiefbescheiden hadden een omvang van circa 12,5 strekkende meter (25 verhuisdozen) uit de periode 1960-2005. Het materiaal bestond uit documenten op papier in ordners, registers, documentatie en fotografisch materiaal (ruim twee verhuisdozen). De ordening was redelijk van kwaliteit.

       

      De exploitatie van de sociëteit is in deze inventaris niet als een apart onderdeel gezien, daar de opheffing van de scheiding tussen vereniging en ondervereniging sociëteit in 1970 een bevestiging van de bestaande situatie in de bedrijfsvoering was. Verschil tussen een jaarvergadering, algemene ledenvergadering, buitengewone vergadering of bestuursvergadering zijn niet altijd duidelijk op te maken uit de notulen, tenzij door verdergaand onderzoek. De notulen van de leden- en bestuursvergaderingen van de vereniging en de sociëteit zijn om deze reden ook niet gescheiden opgevoerd. Van het verenigingshuis De Bolk is geen eigen administratie overgebracht. Er heeft geen stuksgewijze selectie plaatsgehad.

       

      De onderverenigingen zijn opgenomen als gedeponeerde archieven al hadden deze onder activiteiten kunnen worden gerangschikt. Eveneens opgenomen als gedeponeerd archief is de zelfstandige Stichting tot Behoud van  BU130 (Trui) en de Vereniging Vrienden van Trui (V.V.T.) vanwege hun verbondenheid met de vereniging.

       

      Ingekomen stukken van Delftse studentenverenigingen, -instellingen en –raden zijn opgenomen vanwege de relaties met DSV Nieuwe Delft enerzijds en anderzijds omdat deze organen nog niet als zelfstandige eenheden zijn opgenomen in het archief Delft. Daarmee vormen zij een aanvulling op de archivering van het studentenwezen in Delft.

       

      Na verwerking is 8,7 m1 voor blijvende bewaring overgebleven. Deze bescheiden zijn materieel verzorgd en herpakt in zuurvrije archiefomslagen en dozen.

       

      Bij de vervaardiging van de voorliggende inventaris is een klassiek schema aangehouden. De vernietigbare stukken zijn beschreven in een lijst.

       

  •  Hele toegang