Detail Archief Delft

Detail Archief Delft


Archiefnummer: 366
Archiefnaam: Vereniging Metalen Kruis
Periode: 1853-1892
Omvang: 0.12 m.
Inventaris:Inventaris van het archief van de Vereniging "het Metalen Kruis",

Archiefvormer: Vereniging Metalen Kruis

  •  Inleiding
    • VERENIGING “HET METALEN KRUIS”, AFDELING DELFT EN SCHIEDAM, 1853-1892.

       

      “Het Metalen Kruis” was een vereniging van oud-strijders “uit de beschaafde stand”, die in 1830-1831 tegen de Belgische opstandelingen hadden gevochten. Hiervoor waren zij begiftigd met de speciaal ter herinnering van deze gebeurtenissen ingestelde onderscheiding.

       

      Op 21 september 1853 werd de oprichtingsvergadering van de afdeling Delft en Schiedam gehouden in de Doelen te Delft. De president, eerste secretaris en penningmeester van de afdeling moesten, blijkens het reglement (inventarisnummers 1-2), uit Delft komen, de vice-president en de tweede secretaris uit Schiedam. Men kwam minimaal twee maal per jaar bij elkaar, “tot vriendschappelijk verkeer in een besloten kring”. De december-bijeenkomst werd altijd gewijd aan verenigingszaken, zoals verkiezingen van bestuursleden, het jaarverslag en dergelijke. De praktijk wees uit dat de bijeenkomsten in Delft door weinig leden uit Schiedam en omstreken werden bezocht en omgekeerd, dat er weinig Delftenaren naar Schiedam gingen. Daarom werd de afdeling in 1860 op initiatief van de president gesplitst. Zo’n dertig jaar later stierf de afdeling Delft uit.

       

      Deze inventaris is vervaardigd naar aanleiding van een aanvulling op de reeds aanwezige stukken (de huidige inventarisnummers 3, 5-7, 11 en 16), geschonken door de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief in augustus 1987. De oudere stukken, circa 1970 door J.W.A. Gouweleeuw beschreven, zijn nu samen met de aanvulling in deze inventaris opgenomen. Het archief is ook nu echter nog niet volledig, getuige onder andere de archief-inventaris, beschreven in inventarisnummer 17.

  •  Hele toegang