Detail Archief Delft

Detail Archief Delft


Archiefnummer: 361
Archiefnaam: Delftse Studenten Volleybalvereniging "PUNCH"
Periode: 1950-2009
Omvang: 3.25 m.
Inventaris:Inventaris van het archief van de Delftse Studenten Volleybalvereniging "PUNCH", 1950-2009

  •  Inleiding
    • INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE DELFTSE STUDENTEN VOLLEYBALVERENIGING “PUNCH”, 1950-1985.

       

      Inleiding

       

      De basis voor het ontstaan van Punch is gelegd op de 3e - 5e jaar HBS in Amsterdam. De eind examen klas van 1949 beschikte toen over het op één na sterkste Volleybal team van Amsterdam (het andere was kampioen  van Nederland) en een 3-tal leerlingen troffen in 1949 in Delft een net van de grond komende sportstichting aan, die slechts beschikte over een oud gymlokaal, waar zelfs nog een kolenkachel aan de zijkant op het volleybalveld stond, hetgeen ook prompt een 2e-graads verbranding van een speler heeft opgeleverd.

      Voor wie de luxe van de tegenwoordige sporthallen ziet, is dit een ondenkbare situatie.

      In die tijd speelde het gezelligheids aspekt echter al een grote rol, zodat na afloop van het volleyballen bij cafetaria Martin de verloren zweetdruppels bijgetankt werden met op een koude winterse dag een warme Punch.

      Hier is door de eerste bestuursleden de basis gelegd voor de eerste Delftse Studenten Volleybal Vereniging.

      Er werd wel in het curcusjaar 1949-1950 volleybal onder leiding van de sportstichting beoefend. Dit bestond uit een beetje training en tegen elkaar een wedstrijd spelen. Dit voldeed de beoefenaars niet. Het idee werd toen al eens geopperd om in de competitie te gaan spelen.

      In het begin van het cursusjaar 1950-1951 namen de heren C. v.d. Berg, F.S. Jolles, J.A. Walkier het initiatief om tot het spelen in competitieverband te komen. De sportstichting van de T.H. mocht echter niet naar buiten optreden. Er moest dus een vereniging opgericht worden, en de bovengenoemde studenten wilden zich hier gaarne mee belasten.

      Alle volleyballers van de sportstichting werden bij een geroepen en hun werd medegedeeld, dat zij lid konden worden van deze vereniging met het al eerder genoemde doel.

      Er werd een selectie gemaakt van 20 spelers voor het vormen van 3 teams, hier volgen hun namen.

       

      C. v.d Berg - J. v.d. Berg - J.Brummelkamp - K.J.M. van Drünen - C.A. Gorter - F.S. Jolles - H.D. Mak - T. Mebius - C. Mulder - H. Nijhoff - H. Opstal - A.C. Scheepmaker - W.C. Smit - P. Stad - A.J.M. Stolwijk - A. Stroo - E.A.J. de Vries - F. v.d. Walle - J.A. Walkier - G.P. Wijker.

       

      Buitengewoon lid en trainer W.J. de Ruijter de Wildt.

       

      De opgerichte vereniging moest een naam hebben, verschillende ideeën werden naar voren gebracht zoals: D.S.V.V.; Destavobe; Aeolus; L’esprit.

      Geen echter voldeed, tot men op een dag over punch als drank te praten kwam. J.A. Walkier dronk n.l. vaak op gezellige bijeenkomsten na afloop van het trainen punch, tot vermaak van anderen, het woord punch was dus onderwerp van gesprek, en zo ontstond met ieders bijval de naam; Delftse Studenten Volleybal Vereniging “Punch” en dat was 18 october 1950.

      De officiële  verenigingskleding bestaat uit een blauw shirt, voorzien van embleem, rug-en borstnummer en een witte broek.

      De eerste wedstrijdzaal was een gymnastieklokaal in de Huyterstraat met een speelveld van 15 - 8 meter en 7 meter hoog. Het eerste bestuur bracht zelf de lijn-markering aan met verkeersstrepenverf van de Amsterdamse politie: ƒ 2,50 per bus. Het eerste seizoen is het Punch wel gegaan. Punch I ongeslagen kampioen, Punch II kampioen, Punch III op de derde plaats. De heer Itterson, secretaris van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) afd. den Haag, schreef toen in Volley: “Punch kwam, zag en overwon, en doen dat nog altijd, met en zonder warme “Punch”.

  •  Hele toegang