Detail Archief Delft

Detail Archief Delft


Archiefnummer: 217
Archiefnaam: Stichting Interkerkelijk Bureau voor Noodvoedselvoorziening
Periode: 1945-1949
Omvang: 0.16 m.
Inventaris:Inventaris van het archief van de Stichting Interkerkelijk Bureau voor Noodvoedselvoorziening, 1945-1949.

Archiefvormer: Interkerkelijk bureau voor noodvoedselvoorziening

  •  Inleiding
    • STICHTING INTERKERKELIJK BUREAU VOOR NOODVOEDSELVOORZIENING, 1945-1949

       

      In de hongerwinter 1944/1945 sloegen de kerken in Nederland de handen ineen om te trachten de grote voedselnood in West-Nederland enigszins te lenigen. Hiertoe werd onder auspiciën van het I.K.O. (Interkerkelijk Overleg) de stichting Interkerkelijk Bureau voor Noodvoedselvoorziening (I.K.B.) in het leven geroepen, met bureaux in de diverse bevolkingscentra’s, waaronder ook Delft.

       

      Het stichtingsbestuur van het I.K.B.-Delft bestond uit de volgende personen: dr. Hoogeveen, voorzitter, ds. F.J. Pop, secretaris, ds. M. van Gelder, vice-voorzitter, pastoor G. Vrijmoed, dr. Gespen, dr. J. Buist, M.C. van der Hoop, L.G. Swarttouw en A. van Engen. Het uitvoerend comité werd gevormd door D.P. Kok, voorzitter, R. Roelofs, secretaris en C.M. Hage, commissaris voor vervoer en opslag.

       

      Het I.K.B.-Delft werd, ten einde een betere verdeling der werkzaamheden te verkrijgen, vedeeld in 5 secties met elk een eigen bestuur, nl.:

      ·      sectie I.V.O. (Inkoop, Verdeling en Opslag)

      ·      sectie kindervoeding

      ·      sectie zieken en zwakken

      ·      sectie ziekenhuizen, inrichtingen en gestichten

      ·      sectie kinderuitzending

       

      De benodigde levensmiddelen trachtte men te betrekken uit de oostelijke en noordelijke provincies en werden vervoerd met schepen en vrachtauto’s naar Delft, alwaar het voedsel werd verdeeld onder de noodlijdende bevolking, waarbij de kinderen op de eerste plaats kwamen.

      Na de oorlog verminderden uiteraard de activiteiten en in 1949 werd het I.K.B.-Delft geliquideerd en het aanwezige batige saldo verdeeld onder enige ziekenhuizen en charitatieve instellingen.

  •  Hele toegang