Detail Beelddocument Delft

Detail Beelddocument Delft

Delen van de beeldcollectie van Stadsarchief Delft zijn (nog) offline. Van deze afbeeldingen tonen wij online alleen de metadata. Om de afbeelding te bekijken bent u van harte welkom in onze studiezaal. Kijk voor openingstijden op de website: https://www.stadsarchiefdelft.nl/bezoekersinformatie__trashed/studiezaalbezoek

Objectnummer109114
Datering objectcirca 1861
Objectnaamgravure
Materiaal/techniekgravure ?
VoorstellingHerdenkingsprent
* Gedenkplaat ter nagedachtenis aan de tiendaagse veldtocht in 1831 tegen de Belgen. Centraal in de afbeelding staat een gedicht van Burlage dat luidt: Tien dagen strijd, als wraak in Neerlands naam begonnen Tien dagen vasten voet op vreemden grond gezet, Tien dagen 'Voorwaarts' slechts! de vijand was verplet, En de eer van 't Vaderland, voor 't nageslacht herwonnen. Thans drie-maal tien, voor één, voor iedren dag en jaar, Twee volken, elk zijn vlag: Oranje is Ons gebleven, Toch kan oud Hollands trouw de hand van vrede geven, Aan 't jongste huisgezin van 't vroeg're broederpaar. Na dertig jaren tijds, wat heeft dat tiental dagen Voor 't ons zo dierbaar Noord, en 't afgescheiden Zuid, Wat heeft dat tiendaagsch Hollands kruid, Voor beider Staatsbelang, reeds rijke vrucht gedragen. Ziedaar de grootste Zegepraal Voor de 'Eere-kruizen van Metaal! Augustus 1861.
Boven het gedicht hangt een medaille met de jaartallen 1830 en 1831 en de tekst: Trouw aan koning en vaderland. Ter weerszijden van het gedicht staan takjes met wimpels er doorheen gevlochten, met namen van Belgische steden, zoals Hasselt, Turnhout, Leuven. Onder het gedicht staat een portret van koning Willem II in een ovaal en ter weerszijden daarvan liggen vaandels en krijgsattributen. De overige afbeeldingen bevatten verwijzingen naar de strijd.

Jordaan & Co, L.van, 1861
AfmetingenAfmetingen drager: 57 x 80
Afmetingen algemeen: 68 x 49 x 0
SchrijverBurlage, Joost Hendrik (1806-1873)

Gegevens onjuist? Meld het ons

Plaats een melding

Velden met een zijn verplichte velden.