Detail Beelddocument Delft

Detail Beelddocument Delft

Objectnummer68718
Datering objectcirca 1839
Objectnaamtekening
Materiaal/techniekpen in zwart penseel in roze en blauw
VoorstellingAanzicht en plattegrond van de Kapelsbrug aan het einde van de Oude Delft bij de Zuidwal, vervaardigd op verzoek van de stadsregering. De te bouwen brug moest dienen ter verbetering en verfraaiing van het zuidelijk deel van de stad. Dit ontwerp is niet uitgevoerd.

In 1839 had architect J.D. Zocher jr. (1791-1870) in opdracht van de gemeente Delft een ontwerp gemaakt voor de verbetering van de Zuidelijke Avenue ofwel de stedenbouwkundige situatie met straten, kaden en bruggen ter plaatse van de in 1834 afgebroken Rotterdamse poort en de in 1836 afgebroken Schiedamse poort en directe omgeving. Van het project maakte de vervanging van de middeleeuwse Kapelsbrug (met twee ongelijke bogen) deel uit. (zie ook nr.65152 voor een ander alternatief ontwerp.) De uiteindelijk gerealiseerde brug was een ijzeren liggerbrug. Deze tekening toont een variant als gemetselde boogbrug. De balustrade is echter van hetzelfde type als die op de uiteindelijk gerealiseerde brug.
Het komt vaker voor dat van een ontwerp meerdere varianten aan de opdrachtgever worden voorgelegd om uit te kiezen. De unieke manuscriptekeningen van niet gekozen varianten blijven ongerept bewaard terwijl de tekening van het gekozen ontwerp in handen van de aannemer kwam en dat meestal niet overleefde.

Met dank aan de heer W. Weve te Delft voor aanvullende informatie.
AfmetingenAfmeting blad: 32.6 x 20.6
StadDelft
BuurtCentrum-zuidwest
WijkBinnenstad
StraatOude Delft
StadDelft
WijkBinnenstad
StraatKapelsbrug
Tekstvrij te gebruiken, auteursrechten verlopen vanwege overlijden maker (meer dan 70 jaar geleden)
ToegeschreveneZocher, Jan David (1791-1870)
Creative Commons:PDM

Gegevens onjuist? Meld het ons

Plaats een melding

Velden met een zijn verplichte velden.