Detail Beelddocument Delft

Detail Beelddocument Delft

Delen van de beeldcollectie van Stadsarchief Delft zijn (nog) offline. Van deze afbeeldingen tonen wij online alleen de metadata. Om de afbeelding te bekijken bent u van harte welkom in onze studiezaal. Kijk voor openingstijden op de website: https://www.stadsarchiefdelft.nl/bezoekersinformatie__trashed/studiezaalbezoek

Objectnummer47674
Archiefnr.\inv.nr.651\18
Datering objectcirca 1965
Materiaal/techniekfoto
VoorstellingKunstwerk van de Heilige Sebastiaan vervaardigd door Gerhard Marcks (1889 Berlijn), in 1963 door de gemeente aangekocht en pas in 1966 geplaatst aan de Zuiderstraat onderaan de Sint Sebastiaansbrug.

De Sebastiaansbrug ontleent zijn naam aan de Sebastiaanstoren die daar ooit stond. Het was een van de 24 waltorens die vroeger de stad omringden, maar die in de 19e eeuw zijn afgebroken. Toen de gemeente in 1963 het bronzen beeld aankocht lag het voor de hand dat dit beeld in de nabijheid van de brug zou worden geplaatst. Met zijn hoogte van maar 134 cm bleek Sebastiaan echter te weinig monumentaal om de weidse ruimte bij de brug naar zijn hand te zetten. De oplossing werd gezocht in een hoge sokkel. Het bepalen van de juiste hoogte en omvang van de sokkel had echter zoveel voeten in de aarde dat het tot 1966 zou duren eer Sebastiaan als pilaarheilige zijn huidige plaats kreeg.
Afmetingen23 x 13 cm
Vervaardigeronbekend, vervaardiger

Gegevens onjuist? Meld het ons

Plaats een melding

Velden met een zijn verplichte velden.