Detail Beelddocument Delft

Detail Beelddocument Delft

Delen van de beeldcollectie van Stadsarchief Delft zijn (nog) offline. Van deze afbeeldingen tonen wij online alleen de metadata. Om de afbeelding te bekijken bent u van harte welkom in onze studiezaal. Kijk voor openingstijden op de website: https://www.stadsarchiefdelft.nl/bezoekersinformatie__trashed/studiezaalbezoek

Objectnummer28729
Archiefnr.\inv.nr.541\142
Datering objectcirca 1924
Materiaal/techniekfoto
VoorstellingGedeelte van de Sint Hippolytuskerk gezien vanaf de Verwersdijk, de ingang van de kerk was aan de Voorstraat.

Neogotische kerk gebouwd in 1884 naar een ontwerp van architect P.J.H. Cuypers en uitgevoerd door de Delftse architect J.H. Tonnaer. De kerk werd op 21 juni 1886 ingewijd. Aan de Voorstraat werd voor de bouw van de kerk in eerste instantie maar één huis afgebroken. De kerk strekte zich echter uit tot aan de Verwersdijk en daar sneuvelde de meeste panden. Een smeedijzeren hek sloot het plein voor de kerk af. In 1924 werd op het plein een Heilig Hartbeeld geplaatst. De kerk zou volgens de bouwtekeningen nog een ranke spits van 70 meter hoogte op de 30 meter hoge toren moeten hebben. Deze hoogte van in totaal 100 meter kwam nooit tot stand, wel werd in 1963 een zadelvormig dakje aangebracht. De kerk had veel onderhoud nodig, de eerste totale restauratie vond in 1928 plaats. In 1959 werd begonnen met een tweede restauratie, die in 1963 wegens geldgebrek stopgezet moest worden. Dalend kerkbezoek, onder andere doordat de nieuwbouwwijken de binnenstad ontvolkten, zorgden ervoor dat de kerk onderbezet raakte. In 1970 werd besloten de Sint Jozefkerk (aan de Burgwal) te behouden en de Sint Hippolytuskerk af te stoten. De laatste dienst werd op 2 januari 1971 gehouden en ondanks vele protesten werd in 1972 met de sloop van het interieur begonnen. Het gebouw zelf werd in 1974 gesloopt.
Afmetingen6 x 9 cm
StadDelft
WijkBINNENSTAD
StraatVerwersdijk
Vervaardigeronbekend, vervaardiger

Gegevens onjuist? Meld het ons

Plaats een melding

Velden met een zijn verplichte velden.