Detail Beelddocument Delft

Detail Beelddocument Delft

Delen van de beeldcollectie van Stadsarchief Delft zijn (nog) offline. Van deze afbeeldingen tonen wij online alleen de metadata. Om de afbeelding te bekijken bent u van harte welkom in onze studiezaal. Kijk voor openingstijden op de website: https://www.stadsarchiefdelft.nl/bezoekersinformatie__trashed/studiezaalbezoek

Objectnummer13182
Datering object1903, april-mei
Objectnaamfoto
Materiaal/techniekfoto
VoorstellingHet Achterom tijdens de overstroming van de Noord-Kethelpolder gezien vanaf de Hoogbrug naar het oosten.

Door deze overstroming werd het water uit de Delftse grachten gezogen.

nb. zie ook 13125.

Op 24 april 1903 brak de kade van de Noord-Kethelpolder langs de Poldervaart door. De polder liep grotendeels vol met water, later liepen ook de Lage Abtwoudsche en Zouteveensche polder gedeeltelijk onder. Om herstel van de kade mogelijk te maken werden de sluis aan de Kerstanje en de schuif aan de Buitenwatersloot gesloten om de toevloed van water uit het Westland te keren. Hierdoor viel een groot deel van de boezem te Delft droog en daalde de waterstand tot 1 meter beneden Delflands peil.
De tijdelijke waterkering van zandzakken brak op 8 mei 1903 nogmaals door, waarop de sluis in de Kerstanje en de schuif in de Buitenwatersloot wederom werden gesloten. Op 14 mei kwam de hulpdijk weer op de hoogte van de bestaand kade en konden de molens weer malen. Op 19 mei was de oorspronkelijke waterkering weer hersteld. (Bron: G. Klapwijk, Hoogheemraadschap Delft, juni 2009)
Afmetingen12 x 17 cm
StadDelft
BuurtCentrum-zuidwest
WijkBinnenstad
StraatAchterom
Vervaardigeronbekend, vervaardiger

Gegevens onjuist? Meld het ons

Plaats een melding

Velden met een zijn verplichte velden.