"Delft - Rotterdamsche weg"

"Delft - Rotterdamsche weg"

Delen van de beeldcollectie van Stadsarchief Delft zijn (nog) offline. Van deze afbeeldingen tonen wij online alleen de metadata. Om de afbeelding te bekijken bent u van harte welkom in onze studiezaal. Kijk voor openingstijden op de website: https://www.stadsarchiefdelft.nl/bezoekersinformatie__trashed/studiezaalbezoek

Objectnummer3178
Datering objectcirca 1915
Titel"Delft - Rotterdamsche weg"
Objectnaamprentbriefkaart
Materiaal/technieklichtdruk
VoorstellingCafé, Thee- en Speeltuin Huis ter Lucht aan de Rotterdamseweg 110 - 112 gezien naar het noorden. Op straat zijn enkele handkarren te zien. De uitspanning stond ook bekend onder de naam Speeltuin van Van Mullem.

Rond 1910 startte Martinus van Mullem met zijn vrouw in een voormalige boerderij tegenover de ingang van de Mijnbouwstraat een uitspanning annex verhuisbedrijf onder de naam Huis ter Lucht. De bloeitijd van het bedrijf waren de twintiger- en begin dertiger jaren. In 1923 moesten de oude houten stallen plaatsmaken voor een nieuwe feestzaal voor bruiloften en partijen. De verdieping boven deze zaal werd gebruikt als inboedelopslag. De bedrijfsleider was de heer Heederik, die tot 1946, het overlijdensjaar van Martinus van Mullem, aan het bedrijf was verbonden. Van Mullem was ook de clublocatie voor onder andere handboogschietvereniging Willem Tell (er was een schietbaan op het terrein), motorclub De Prinsenstad en gymnastiekvereniging Excelsior. Op een muur ter hoogte van de ingang naar de speeltuin was een grote schildering aangebracht van koeien in een weiland, ter herinnering aan de tijd dat de Rotterdamseweg nog werd gedomineerd door boerderijen met veel weiland. De eerste tientallen jaren bestond de rijksweg A 13 nog niet en was de Rotterdamseweg een drukke verkeersader tussen Den Haag en Rotterdam, waar Van Mullem ook dienst deed als een soort wegrestaurant. Dochter Truus van Mullem en haar man Gerrit van Loon zetten het bedrijf na 1946 voort, maar de speeltuin raakte in verval en maakte plaats voor een parkeerplaats van verhuiswagens. De concurrentie in de verhuisbranche deed het bedrijf de das om. Het café en de feestzaal hielden stand tot 1967, het jaar waarin alles werd verkocht aan de gemeente. Alles werd afgebroken en vervangen door woningen.

Met dank aan Ruud Muller, Den Hoorn voor aanvullende gegevens.

Kaart beschreven en verzonden, postzegel nog aanwezig.
Afmetingen cm
StadDelft
BuurtZEEHELDENBUURT
WijkWIPPOLDER
StraatRotterdamseweg112
StadDelft
BuurtZEEHELDENBUURT
WijkWIPPOLDER
StraatRotterdamseweg110
Vervaardigeronbekend, vervaardiger
Creative Commons:PDM

Gegevens onjuist? Meld het ons

Plaats een melding

Velden met een zijn verplichte velden.