P.J. Kipp & Zonen

N.V. Instrumentenfabriek- en handel voorheen P.J. Kipp & Zonen

Help mee de instrumenten en activiteiten van de firma Kipp & Zonen op de foto’s te beschrijven en dateren.

Heeft u kennis van wetenschappelijke instrumenten in het algemeen en die van de firma Kipp & Zonen in het bijzonder? Dan is dit crowdsourcingsproject wellicht interessant om aan mee te doen.

Petrus Jacobus Kipp (1808-1860)  was apotheker, chemicus, uitvinder en fabrikant in Delft. Hij had een instrumentenhandel achter zijn apotheek op de Oude Delft. Hij ontwikkelde in 1844 een gasontwikkelingstoestel die
de naam ‘Kipp-toestel’ kreeg. Na zijn overlijden in 1860 zette een van zijn zoons, A.J. Kipp de instrumentenfabriek- en handel voort onder de naam ‘Kipp & Zonen’. Eind 19e eeuw startte onder leiding van de Dordtse instrumentenmaker J.W. Giltay de fabricage van toestellen voor het overdragen van geluid. Fonografen en telefoontoestellen werden hier ontwikkeld. In 1912 nam O.A. Ankersmit de zaak over en kreeg het bedrijf de naam N.V. Instrumentenfabriek en -handel v/h P.J. Kipp & Zonen. Begin jaren ‘30 van de 20e eeuw worden voornamelijk wetenschappelijke instrumenten gemaakt. Na 1945 ook apparaten voor ziekenhuizen. In 1970 fuseerde het bedrijf met Enraf-Nonius en in 1990 met de Optische Industrie ’De Oude Delft' om in 1996 onderdeel te worden van het Canadese SCI-TEC Instruments. Omdat Kipp internationaal aanzien genoot, besloot men deze naam weer te gebruiken. Kipp & Zonen is nu onderdeel van de OTT HydroMet Group en richt zich onder andere op de meting van zonne-energie en atmosferische straling.

Wat levert het op?
Een foto heeft pas waarde als je weet wie of wat erop staat. Van de instrumenten die op deze foto’s staan, is vaak weinig informatie bekend. Er zijn bijvoorbeeld geen gegevens op de achterkant van de foto’s geschreven. We weten bijvoorbeeld niet wanneer deze instrumenten gemaakt zijn, hoe lang ze in gebruik zijn geweest en wat de functie was. Het archief hoopt met dit project die gegevens alsnog te krijgen. 

Hoe?
Aanmelden voor dit project? Zie de knop ‘aanmelden voor dit project’ onderaan de afbeelding op de algemene crowdsourcingspagina waar alle projecten staan. Nog geen account voor de website van Stadsarchief Delft? Dat kan door een e-mailadres in te voeren en een wachtwoord te bedenken. Pas dan kunt u zich aanmelden bij dit project. De projectleider van dit project geeft akkoord. U ontvangt dan een bevestiging via de e-mail. 

Bijlagen
Voor invoerinstructies zie rechts bij ‘helpdocumenten’. Lees de instructies goed door. 

Vragen?
Stel uw vraag aan de projectleider mw. A. Poldervaart: apoldervaart@delft.nl

Aanmelden voor dit project

Statistieken

Hulpdocumenten

Invoerinstructies
Oefenen

Deelnemers

Projectleider
Projectleider
Controleur
Controleur
Controleur
11 deelnemers
Vrijwilligers